niedziela, 2 marca 2014

Kulki mięsne

W mojej kuchni nie może być nudno. Jakiś czas temu mąż codziennie prosił o kotlety mielone, a ja już na trzeci dzień nie mogłam na nie patrzeć i wtedy wymyśliłam wiele wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Jednym z nich były takie oto kuleczki, które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni.

Kulki mięsne 



SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
pieprz
sól
koperek
1/2 cebuli czerwonej
1/2 cebuli białej
ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm)
łyżka oliwy

Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne. 



W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut.


8 komentarzy: