sobota, 1 marca 2014

Barszcz biały do bagietki

Barszcz biały jest idealnym ciepłym posiłkiem, który możemy podać zarówno na obiad jak i na śniadanie. Takie śniadanko jadałam jako dziecko i teraz podaję je mojej córeczce, która zajada się takim barszczykiem z uśmiechem. Myślę że podanie go z bagietką jest świetnym połączeniem. 

Barszcz biały do bagietki




SKŁADNIKI:

1,5 l wody
2 kiełbaski cieniutkie np cielęce
200 ml białego barszczu – zaczynu (z czosnkiem )
 1 łyżka mąki pszennej
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego sól
2 jajka
200 ml śmietany
pieprz
bagietka bądź bułka paryska
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do smaku soli, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Kiełbaski kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka i zagotowujemy. W miseczce fyrtamy zaczyn z mąką i zalewamy na gotującą wodę – gotujemy na małym ogniu. Do miseczki wbijamy jajka roztrzepujemy i zalewamy barszcz, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyłączamy grzanie. Bagietkę bądź bułkę paryską kroimy w małe kromeczki, przekładamy do miseczek i zalewamy gorącym barszczem. Posypujemy szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz