wtorek, 4 marca 2014

Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym

Barszczyk czerwony bądź zupa buraczkowa są jednymi z moich ulubionych zup. Mogłabym przygotowywać je codziennie. Czerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym.

Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 



SKŁADNIKI:

500 ml bulionu
1 marchewka
½ pietruszki
por – kawałek
350 g tartych buraków 
150 ml soku z buraków
sól, pieprz
¾ cytryna
groszek ptysiowy
natka pietruszki do podania

ugotowane udko z kurczaka

 PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. 
Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.
 Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy.
Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny. 
 Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!).

 Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. barszcz! Kocham tą zupę-prosta, ale jaka smaczna!
    Chociaż jeszcze nigdy nie jadłam jej z groszkami-hmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie buraczków i groszku jest świetną kompozycją, polecamy :))

      Usuń