Barszczyk czerwony bądź zupa buraczkowa są jednymi z moich ulubionych zup. Mogłabym przygotowywać je codziennie. Czerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym.
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym
1 marchewka
½ pietruszki
por – kawałek
350 g tartych buraków
150 ml soku z buraków
sól, pieprz
¾ cytryna
groszek ptysiowy
½ pietruszki
por – kawałek
350 g tartych buraków
150 ml soku z buraków
sól, pieprz
¾ cytryna
groszek ptysiowy
natka pietruszki do podania
ugotowane udko z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.
Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.
Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy.
Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!).
Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.
barszcz! Kocham tą zupę-prosta, ale jaka smaczna!
OdpowiedzUsuńChociaż jeszcze nigdy nie jadłam jej z groszkami-hmmm :)
To połączenie buraczków i groszku jest świetną kompozycją, polecamy :))
Usuń