sobota, 22 marca 2014

Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem

Makaron jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Można go podać niemalże ze wszystkim. Jednocześnie dostępne są rożne rodzaje makaronu i mamy w czym przebierać na sklepowych półkach. 
Dzisiaj zapraszamy na smażone gniazdka makaronowe. Przygotowanie ich jest  błyskawiczne. Były smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ...

Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem



 SKŁADNIKI:

6 gniazdek makaronowych
20 dag boczku wędzonego
2 garście świeżego szpinaku 
ser camembert
1 łyżka masła  
 czosnek granulowany
papryka słodka
pieprz
sól
przyprawa do dań z makaronem

PRZYGOTOWANIE: 

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy gniazdka makaronowe i gotujemy 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy gniazdka na roztopione masło i je podsmażamy, oprószamy je papryką i przyprawą do makaronu. W tym czasie w rondlu podsmażamy pokrojony w słupki boczek, dodajemy opłukany szpinak i podduszamy całość doprawiając czosnkiem i pieprzem.
 Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę,
 na środek nakładamy szpinak z boczkiem, na wierzch nakładamy po kawałku sera camembert, oprószamy przyprawą do makaronu i  podsmażamy przez 3 minut. 
Podajemy na ciepło.

9 komentarzy:

  1. Podobają mi się te gniazdka.

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wyśmienicie i na pewno też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już wiem jak smakują są rewelacyjne znakomity pomysł, jeszcze lepszy przepis:) POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że pomysł się podoba i danie smakowało. Zachęcamy do przesyłania zdjęć potraw przygotowanych z Naszych przepisów do Kącika czytelnika który pojawi się niedługo na blogu.

      Usuń