Ziemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z nimi i formy ich podania. Kiedyś naszła mnie ochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę
SKŁADNIKI:
ziemniaki (właściwie dowolna ilość, u mnie 3 sztuki na porcję)
kilka gałązek koperku
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz
kilka gałązek koperku
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w
łupinkach lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki
odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek i listki mięty drobno siekamy. Do szklanki wrzucamy koperek,
miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy
do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany
farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10
minut. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Nigdy nie pomyślałam o nadzianiu ziemniaków miętą! Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńOj były pyszne, inne niż zawsze...
UsuńTeż w sumie fajne połączenie, czasem przypadkiem coś pysznego stworzymy ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a my lubimy wymyślać nowe smaki.
UsuńUwielbiam takie ziemniaki ! Tylko koperek zamieniłabym na może szałwię albo bazylię bo niestety koperku nie toleruję od kiedy pamiętam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna kompozycja to zarówno szałwia jak i bazylia :)
UsuńPozdrawiamy :)