wtorek, 25 lutego 2014

Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę

Ziemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z nimi i formy ich podania. Kiedyś naszła mnie ochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie

Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę



SKŁADNIKI:
ziemniaki (właściwie dowolna ilość, u mnie 3 sztuki na porcję)
kilka gałązek koperku
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz 
 
Przygotowanie: 
 Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek i listki mięty drobno siekamy. Do szklanki wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.




6 komentarzy:

  1. Nigdy nie pomyślałam o nadzianiu ziemniaków miętą! Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też w sumie fajne połączenie, czasem przypadkiem coś pysznego stworzymy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ziemniaki ! Tylko koperek zamieniłabym na może szałwię albo bazylię bo niestety koperku nie toleruję od kiedy pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna kompozycja to zarówno szałwia jak i bazylia :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń