czwartek, 20 lutego 2014

Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem

Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy.

Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem


SKŁADNIKI:

4 duże ziemniaki
130 g filetu z indyka
4-5 pieczarek - kapelusze
przyprawa do kurczaka
1-2 plastry żółtego ser
sól
szczypiorek



PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. 
Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki.
 Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki i dusimy około 15 minut, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki dodajemy żółty ser - mieszamy. 
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekrawamy wzdłuż, 
wydrążamy część środka, faszerujemy farszem .
Zapiekamy w 240 stopniach przez około 20 minut.
 Podajemy posypane szczypiorkiem.




2 komentarze:

  1. Ziemniak - prost, bez wyrazu, a danie królewsko się prezentuje. Takie ziemniaki mogę jeść i delektować się nimi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ziemniaki nie takie proste jak o nich się mówi, potrafią zaskoczyć :D
      Pozdrawiamy

      Usuń