piątek, 21 lutego 2014

Klasyczne gnocchi

W domu mam największego krytyka wszelakich klusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie. 

Klasyczne gnocchi 


SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 jajko
2,5 szklanki mąki
sól
*dodatkowo

2 łyżki masła
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przestudzamy. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, 
dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną. 
Z powstałej masy formujemy wałeczki, które kroimy na kluseczki. 

Na każdej kluseczce odbijamy brzuszek widelca. 

Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut 
(zależy od wielkości kluseczek!!). 
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. 
Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło.


6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite,nie dziwię się że szybko znikają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka toleruje tylko kluski na parze,nic innego kluskowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) moja te kluseczki na parze tez lubi .. ale ogólnie jest kluskomaniakiem :))

      Usuń