W domu mam największego krytyka wszelakich klusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie.
Klasyczne gnocchi
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 jajko
1 jajko
2,5 szklanki mąki
sól
*dodatkowo
*dodatkowo
2 łyżki masła
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przestudzamy. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków,
dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną.
Z powstałej masy formujemy wałeczki, które kroimy na kluseczki.
Na każdej kluseczce odbijamy brzuszek widelca.
Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut
(zależy od wielkości kluseczek!!).
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy.
Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło.
Bardzo smakowite,nie dziwię się że szybko znikają.
OdpowiedzUsuńWszyscy chyba lubią kluseczki ;D
UsuńTak, wszyscy lubią kluseczki :) Wyglądają pysznie. Pozdrawiam
UsuńDziękujemy i polecamy!
UsuńMoja córka toleruje tylko kluski na parze,nic innego kluskowego.
OdpowiedzUsuń:) moja te kluseczki na parze tez lubi .. ale ogólnie jest kluskomaniakiem :))
Usuń