Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy.
Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem
SKŁADNIKI:
4 duże ziemniaki
130 g filetu z indyka
4-5 pieczarek - kapelusze
przyprawa do kurczaka
1-2 plastry żółtego ser
sól
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut.
4 duże ziemniaki
130 g filetu z indyka
4-5 pieczarek - kapelusze
przyprawa do kurczaka
1-2 plastry żółtego ser
sól
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut.
Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki.
Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki i dusimy około 15 minut, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki dodajemy żółty ser - mieszamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekrawamy wzdłuż,
wydrążamy część środka, faszerujemy farszem .
Zapiekamy w 240 stopniach przez około 20 minut.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Ziemniak - prost, bez wyrazu, a danie królewsko się prezentuje. Takie ziemniaki mogę jeść i delektować się nimi.
OdpowiedzUsuń:) ziemniaki nie takie proste jak o nich się mówi, potrafią zaskoczyć :D
UsuńPozdrawiamy