niedziela, 2 lutego 2014

Wieprzowina w chińskim smaku

Lubicie chińską kuchnię? Mój mąż jest jej wielkim fanem i nie wyobraża sobie tygodnia bez chińskiego aromatu w naszym domu... Tak też, specjalnie dla niego przygotowałam wieprzowinę z nutą chińskiego smaku. To danie zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często.


Wieprzowina w chińskim smaku

 


SKŁADNIKI:
200 g szynkówki
200 g mieszanki warzyw chińskiej
150 g makaronu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich
1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy.
 Mięso myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki.
 Dodajemy warzywa i przyprawę chińską, mieszamy i podduszamy pod przykryciem 7 minut.
Na koniec  dodajemy makaron ryżowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu. Podajemy ciepło - smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz