Każdy z nas ma swoje ulubione produkty, które wykorzystuje na rożne sposoby. Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie pysznych szaszłyków, nawet w środku zimy. Przygotowałam je z myślą o lecie i z tęsknotą za spotkaniami z przyjaciółmi przy grillu. Szaszłyki te może nie mają wiele wspólnego z grillowaniem jednak nadal pozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna.
Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru
SKŁADNIKI:
130 g piersi z kurczaka
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól ziołowa do smaku
kilka różyczek brokuła
50 g ryżu
20 g kiełek brokuła
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy paprykę oraz sól ziołową - mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 25-30 minut.
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę.
Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami.
Szaszłyki zainspirowały mój dzisiejszy obiad. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBył smaczny ... a to najważniejsze :D Liczymy iż inspiracji będzie więcej :D
UsuńPozdrawiamy :)