poniedziałek, 3 lutego 2014

Poniedziałkowy "fit" - Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru

Każdy z nas ma swoje ulubione produkty, które wykorzystuje na rożne sposoby. Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie pysznych szaszłyków, nawet w środku zimy. Przygotowałam je z myślą o lecie i z tęsknotą za spotkaniami z przyjaciółmi przy grillu. Szaszłyki te może nie mają wiele wspólnego z grillowaniem jednak nadal pozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna.

Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru





 SKŁADNIKI:

130 g piersi z kurczaka
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól ziołowa do smaku
kilka różyczek brokuła
50 g ryżu
20 g kiełek brokuła
sól 

 PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli. 
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy paprykę oraz sól ziołową - mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 25-30 minut. 
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. 
Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę.
 Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami.


2 komentarze:

  1. Szaszłyki zainspirowały mój dzisiejszy obiad. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był smaczny ... a to najważniejsze :D Liczymy iż inspiracji będzie więcej :D
      Pozdrawiamy :)

      Usuń