niedziela, 16 lutego 2014

Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą

 Ostatnio w mojej kuchni gości dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :)

Makaron spaghetti z kapustą i indykiem 



SKŁADNIKI:

150 g białej kapusty
50 g makaronu durum spaghetti
1 cebula biała
130 g filetu z indyka
1 łyżka oliwy
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną).
 Indyka kroimy w paseczki.
 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy.
 Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą. 
Kapustę odsuwamy na bok, na środek wrzucamy indyka i przesmażamy, całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Makaron dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przepis na jedną porcję.


2 komentarze:

  1. Spaghetti z kapustą - ciekawy pomysł, chętnie spróbowałabym dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń