sobota, 15 lutego 2014

Mięsne kuleczki na imprezę

Dziś prezentujemy jeden z archiwalnych przepisów, na pyszne mięsne kuleczki. 
Kuleczki świetnie sprawdzają się na imprezach, dlatego przypomniało mi się o tym przepisie w karnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować.

 Mięsne kuleczki


    SKŁADNIKI:
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka keczupu
    sól
    pieprz
    papryka
    zioła prowansalskie
    bułka tarta
    olej do smażenia
       Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem.




      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz