Dziś prezentujemy jeden z archiwalnych przepisów, na pyszne mięsne kuleczki.
Kuleczki świetnie sprawdzają się na imprezach, dlatego przypomniało mi się o tym przepisie w karnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować.
Mięsne kuleczki
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka keczupu
sól
pieprz
papryka
zioła prowansalskie
bułka tarta
olej do smażenia
1 cebula
1 jajko
1 łyżka keczupu
sól
pieprz
papryka
zioła prowansalskie
bułka tarta
olej do smażenia
Cebule obieramy, kroimy w drobną
kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso przekładamy do
miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej
jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na
ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz