Tłusty czwartek to chyba jeden z niewielu dni na który wyczekuję i za którym tęsknię. Jak już wiadomo w ten dzień pączki, chrusty i wszelakie oponki nie tuczą, a przynajmniej my wyznajemy taką zasadę. Z tej właśnie okazji chciałyśmy zaprosić Was na pyszne różyczki z nadzieniem malinowym.
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
SKŁADNIKI:
20 dag mąki tortowej
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka masła
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
olej do smażenia
białko (do sklejania różyczek)
cukier puder do dekoracji
konfitura malinowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.
Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości krążków.
Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.
Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.
Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.
Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar tłuszczu.
Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin.
Rewelacyjne są Wasze różyczki i z pewnością smaczne:)
OdpowiedzUsuńgibli :))
Dziękujemy, pozdrawiamy :)
UsuńCudne, zawsze podziwiam takie przepisy, które wymagają zdolności manualnych ja niestety ich nie posiadam :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, te różyczki są bardzo proste w przygotowaniu - warte wypróbowania :D
UsuńŚlicznie Wam wyszły te róże.
OdpowiedzUsuńDziękujemy.
Usuńrewelacyjnie wyglądają te różyczki,mam nadzieje,że pomożesz mi je przygotować, Agnieszka
OdpowiedzUsuńPowodzenia :) czekamy na relację jak wyszły :)
Usuń