czwartek, 27 lutego 2014

Karnawałowe róże z konfiturą malinową

Tłusty czwartek to chyba jeden z niewielu dni na który wyczekuję i za którym tęsknię.  Jak już wiadomo w ten dzień pączki, chrusty i wszelakie oponki nie tuczą, a przynajmniej my wyznajemy taką zasadę. Z tej właśnie okazji chciałyśmy zaprosić Was na pyszne różyczki z nadzieniem malinowym.


Karnawałowe róże z konfiturą malinową




SKŁADNIKI:

20 dag mąki tortowej
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka masła
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
olej do smażenia
białko (do sklejania różyczek)
cukier puder do dekoracji
konfitura malinowa do dekoracji


 PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans. 
Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków.
Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki. 
Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem. 
Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.
 Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar tłuszczu. 
Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin.







8 komentarzy:

  1. Rewelacyjne są Wasze różyczki i z pewnością smaczne:)
    gibli :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, zawsze podziwiam takie przepisy, które wymagają zdolności manualnych ja niestety ich nie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, te różyczki są bardzo proste w przygotowaniu - warte wypróbowania :D

      Usuń
  3. rewelacyjnie wyglądają te różyczki,mam nadzieje,że pomożesz mi je przygotować, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :) czekamy na relację jak wyszły :)

      Usuń