środa, 5 lutego 2014

Słodkie Środy - karnawałowe gniazdka

Karnawał w pełni, a z nim coraz więcej smakołyków przypominających o tłustym czwartku. Gniazdka, które dzisiaj przedstawiamy są idealną propozycją dla niejednego smakosza pączków. Same w sobie nie kryją nadzienia jednak ich delikatność i słodycz płynąca z cukrowej posypki idealnie współgrają.

Karnawałowe gniazdka - wiedeńskie pączki



SKŁADNIKI:

200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka przekładamy masło, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy i rozpuszczamy, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by ciasto odchodziło od brzegów. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 
Następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy do połączenia się składników.
 Z powstałego ciasta przy pomocy szprycy formujemy gniazdka - najlepiej formować na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i delikatnie natłuszczonych.
 Powstałe gniazdka smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z dwóch stron. Podajemy dekorując cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Kilka takich pączków - "pączuś" by zjadł,no i do tego kawkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pączusie, robiłam podobne tylko dodatkowo z sokiem i skórką pomarańczy, pomarańczowe wianuszki(,kuchnia lidla,), pyszności :)

    OdpowiedzUsuń