poniedziałek, 20 stycznia 2014

Poniedziałkowy "fit" - jabłka w kokosowej panierce

Dziś jak co poniedziałek, staramy się zaproponować coś zdrowego lub tradycyjnego ale w odchudzonej formie. My bardzo lubimy jabłka, goszczą one cały rok w naszej kuchni i z chęcią po nie sięgamy. Przychodzi jednak czasem taki moment, że przez kilka dni leżą nieruszane i przechodzi chwilowo na nie ochota. Właśnie w takim momencie wpadłam na pomysł podania zwykłego jabłka w nieco inny sposób, jako formę przekąski lub zdrowego deseru. Staram się wybierać jabłka dość słodkie, wówczas dodatek cukru jest zbyteczny, jeśli jednak natrafimy na kwaśne sztuki, możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego do smaku. Jabłka w wiórkach kokosowych są bardzo smaczne a i forma ich podania mi bardzo przypadła do gustu.

Jabłka w kokosowej panierce


SKŁADNIKI:
100 g wiórków kokosowych
2 jabłka
1 jajko
opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry mniej więcej tej samej grubości. 


  
Ze środkowych plastrów usuwamy gniazdo nasienne, zostawiamy tylko ogonek. Jajko roztrzepujemy widelcem (opcjonalnie dodajemy cukier) i maczamy w nim każdy plaster jabłka,

 
 a następnie obtaczamy wiórkami kokosowymi. 

  
Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. 


Gotowe plastry układamy jeden na drugim.




4 komentarze: