Jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad proponujemy żurek na bogato, czyli z dwoma rodzajami kiełbasy i jajkiem, a do tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru.
Żurek w chlebowych miseczkach
SKŁADNIKI:
1 pietruszka
2 marchewki
3 białe kiełbaski
0,5 l zakwasu na żur
3 ziemniaki
1 cebula
kawałek kiełbasy wiejskiej
2 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
jajka
chlebowe miseczki
majeranek
gałązka zielonej pietruszki
1 pietruszka
2 marchewki
3 białe kiełbaski
0,5 l zakwasu na żur
3 ziemniaki
1 cebula
kawałek kiełbasy wiejskiej
2 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
jajka
chlebowe miseczki
majeranek
gałązka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski, a do garnka wlewamy zakwas i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem. Białą kiełbaskę kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Żurek nalewamy do miseczek chlebowych i do każdej dodajemy kawałki jajka i ozdabiamy zieloną pietruszką.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski, a do garnka wlewamy zakwas i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem. Białą kiełbaskę kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Żurek nalewamy do miseczek chlebowych i do każdej dodajemy kawałki jajka i ozdabiamy zieloną pietruszką.
Cudnie podany w tych miseczkach :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podoba.
UsuńEhhhh od zawsze marzy mi się taki żurek w chlebeczku ...
OdpowiedzUsuńPolecamy, chlebki są teraz często spotykane w piekarniach, więc warto się skusić.
UsuńAle narobiłyście smaku :):)
OdpowiedzUsuńPolecamy na obiadek.
Usuń