piątek, 17 stycznia 2014

Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem

Dużo osób co piątek zastanawia się co by tu przygotować  na bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki. 



Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem

SKŁADNIKI:


3-4 cebule (około 500 g)
2 łyżeczki masła
sól - do smaku
pieprz - do smaku
tymianek oregano - do smaku
bazylia - do smaku
1 bułka paryska
1 garść prażonej cebulki
150 - 200 g żółtego sera
250 - 400 ml bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor.  Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię i wszystko razem dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy około garść prażonej cebulki, wyłączamy grzanie i przykrywamy.
 W tym czasie bułkę paryską kroimy w kanapeczki i podsmażamy na złociste grzanki.
 Do naczynia na zapiekanki przekładamy cebulę, na wierzch układamy grzanki.
 
 Całość posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy do roztopienia ser żółtego.








2 komentarze:

  1. Czegoś takiego mi trzeba !! Zorbie i napisze o efektach smakowych

    OdpowiedzUsuń