czwartek, 16 stycznia 2014

Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku

Kolejna odsłona niezastąpionego ryżu... Uwielbiam ryż, świetnie pasuje do mięs jak i warzyw. Mam wrażenie, że w każdym daniu odkrywam go na nowo, z coraz to lepszym smakiem :) Dzisiaj zapraszamy na ryż z kurczakiem i pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku. 


Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku



 
SKŁADNIKI:

100 g ryżu białego
1 mały filet z kurczaka
6 pieczarek
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
250 g szpinaku mrożonego
sól
pieprz
czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paski bądź w kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka, którego posypujemy przyprawą i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i całość dusimy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są miękkie dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. W rondlu podgrzewamy szpinak dodając do smaku czosnek. Na talerze nakładamy ryż z kurczakiem i pieczarkami i oblewamy szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz