środa, 15 stycznia 2014

Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką

Ten sernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje mu uroku, a smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania.

Sernik kawowy ze złotą karmelową nitką


SKŁADNIKI:
Na spód:
100 g herbatników
100 g płatków owsianych
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru
120 g masła
50 g gorzkiej czekolady

Na środek:
550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Na wierzch:
200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów
2 łyżki cukru pudru
150 g serka mascarpone

Na dekorację:
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka migdałów
4 łyżki cukru


Przygotowanie:
Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, 
dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie łyżki cukru i mieszamy. 
 
Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki.
 
 Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy.


Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera 
i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego. 
Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując. 
Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. 

Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. 
  
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  
Ubitą śmietaną przekładamy na ostudzony sernik
i  smarujemy równomiernie jego wierzch.
 
W rondelku rozpuszczamy pozostały cukier na karmel, 
wrzucamy do niego orzechy i obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Dekorację z karmelu najlepiej zrobić krótko przed podaniem.
Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. 
Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną.

Smacznego!!






16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a te serki waniliowe to mają być takie homogenizowane?

      Usuń
    2. Ja użyłam takiego serka z wiaderka na serniki, tylko że był on z dodatkiem wanilii.

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny ,ja zapraszam na sernik z mango do mnie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecamy taką dekorację, bo robi wrażenie...

      Usuń
  4. Boska dekoracja :) A i sam sernik zapowiada się smakowicie, bo bardzo lubię takie kawowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po zagłębieniu się w lekturę składników oraz ogólny całościowy obraz serniczka zauważyłem, że zaśliniłem biurko, a klawiatura nadaje się do czyszczenia. Walory smakowe poznam niebawem, gdyż poprzysiągłem sobie upieczenie serniczka - oczywiście z pomocą cierpliwego fachowca. Dzięki dziewczyny za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy na relacje z wrażeń smakowych :) :)

      Usuń
  6. Piękny serniczek, właśnie kupiłam w Lidlu ser wiaderkowy i robię to ciasto, mam nadzieją ze będzei równie pyszne jak pani :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do podzielenia się z Nami efektem Twojej pracy w postaci zdjęć serniczka, chętnie zamieścimy je w Naszym kąciku czytelnika i mamy nadzieję, że serniczek Tobie i Twojej rodzinie zasmakuje

      Usuń