Święta już tuż tuż.... zapewne i u Was czuć już ich namiastkę i przygotowania ruszają pełna parą. Wyglądam za okno, jedynie ogromu białego puchu brak by poczuć, że za kilka dni nadejdą święta .... Pewnie w każdym domu jest inna tradycja co do pyszności obowiązujących na świątecznym stole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :) Dlatego już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos.
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami
SKŁADNIKI:
2 kg kiszonej kapusty
2 szklanki grzybów suszonych
10 dag śliwek suszonych
1 golonka średnia
karczek około 50 dag
kiełbasa podwawelska 1 laska
3 łyżeczki koncentratu
ziele angielskie
liść laurowy
vegeta 2 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się rozpadać. Dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą.
Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i zagotujemy. Na koniec doprawiamy odrobiną przecieru.
Mieszamy i ostatni raz doprawiamy do smaku.
Bigos im częściej podgrzewany tym smaczniejszy.
Ja gotuję pod przykryciem - bardziej przy parowany smakuje mojej rodzinie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz