Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje.
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
4 upieczone kasztany bez skórki
2 łyżki suszonej żurawiny
listki świeżej mięty
sól
40 g sera pleśniowego lazur
olej do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina
40 g sera pleśniowego lazur
olej do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i
delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę
drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów i żurawiny i pokrojony w paseczki ser. Całość
zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy
delikatnie solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy roladki z każdej
ze stron. Wyciągamy wykałaczki i przekładamy do rondelka. Dolewamy do
rondelka odrobinę wody i wino i dusimy ok 10 minut.
Pyyyycha !!! Zrobiłam i były wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń