środa, 4 grudnia 2013

Słodkie środy - piernikowe choinki

Całkiem niedawno zostałyśmy zaproszone do poprowadzenia charytatywnie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Pomysł nam się spodobał, ale uświadomiłyśmy sobie wówczas, że  znamy się od wielu, wielu lat, lubimy nawzajem swoje kuchnie i zdarzają nam się podobne pomysły, a tak naprawdę poza jedną lazanią nigdy razem nie gotowałyśmy. I to był impuls, do naszego wspólnego piernikowania. Padło na piernikowe choinki, bo sporo przy nich pracy a przy okazji i zabawy i łatwiej się robi we dwójkę. Tak naprawdę pierwszy raz na naszym blogu przedstawiamy efekty naszej wspólnej pracy. 
A warsztaty dla dzieci również się odbyły, były słodkie i bardzo kolorowe babeczki, ale o tym może innym razem...
Dziś efekty naszego piernikowego szału czyli migoczący las choinek. Zabawa była przednia, a efekty smaczne i kolorowe. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, więc to najwyższa pora aby je piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku, a dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać...

Piernikowe choinki



SKŁADNIKI na pierniczki:

1100 g mąki pszennej + do podsypania
800 g miodu prawdziwego
200 g cukru pudru
300 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g przyprawy do piernika 
3 łyżeczki kakao

SKŁADNIKI na lukier

2białka
2,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli

DODATKOWO:

cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier


Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut

Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach.

 Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki
Sklejamy je przy pomocy lukru.


Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dosypujemy cukier puder stale miksując. Lukier ma być gęsty by dobrze kleił elementy. 
A potem już tylko dekorujemy wg własnego pomysłu i gustu.












8 komentarzy:

  1. Aż zapachniało Świętami........idę po ozdoby choinkowe i dekoruję dom!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) święta już tuż tuż ... po mikołajkach śmiało można przygotowywać ozdoby :)

      Usuń
  2. Piękne choinki :) Jak w zaczarowanym lesie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że nasz zaczarowany las Ci się podoba :)

      Usuń
  3. O rany! Jaki cudny las:))) Oj, szklanka mleka i posłodziłoby się chętnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idą święta! Piękne te Wasze choineczki i smaczne napewno. Zainspirowana przez Was ruszam do kuchni " pierniczyć". Pozdrawiam i dziękuję,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) niech "pierniczenie" trwa :))

      Usuń