wtorek, 3 grudnia 2013

Risotto z kiełbasą i papryką

Risotto to ekspresowy obiad, szybko się go przygotowuje i jest bardzo sycące. Dzisiaj zapraszam na kolorowe, pełne smaku i aromatu risotto z papryką oraz kiełbasą. Tajemnicą smacznego risotto jest przygotowanie ryżu, doskonale smakuje jeżeli przesmażymy go na masełku do uzyskania perłowego koloru i zalanie ulubionym bulionem na którym ugotujemy ryż. 

 Risotto z kiełbasą i papryką 



SKŁADNIKI:

100 g ryżu risotto
500 ml bulionu warzywnego
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka zielona
1 cebula biała
200 g kiełbasy podwawelskiej
olej
szczypiorek
sól
pieprz
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż do całkowitego odparowania bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, papryki myjemy i oczyszczamy z nasion i kroimy w paski bądź kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę z kiełbasą i dodajemy paprykę - przesmażamy. Kiedy ryż mamy ugotowany dodajemy do niego kiełbaskę z cebulą oraz papryką, wszystko mieszamy dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Dane gotowe do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz