Dziś u nas kolejne słodkie choinki. Tydzień temu były pierniczkowe, a dziś babeczki z choinkowej odsłonie. Tak naprawdę to wykorzystuję tu jeden z moich ulubionych przepisów na babeczki, który jest chyba najprostszy z możliwych i przeze mnie modyfikowany w zależności od potrzeb. Tym razem jest dodany cynamon, gdyż pasuje on do świątecznego klimatu babeczek. Dekoracja wbrew pozorom jest bardzo łatwa do wykonania. Całość jest dość słodka, gdyż dekoracyjne listki musimy przytwierdzić na grubej warstwie słodkiego lukru maślanego.
Babeczki choinki z lukrem maślanym
Składniki na babeczki:
125 g mąki tortowej
125 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cynamonu
30 ml oleju
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cynamonu
30 ml oleju
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier maślany:
50 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mleka
Składniki na dekorację:
pianki białe marshmallow
2 łyżki cukru
szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku
kropla wody
perełki i gwiazdki cukrowe
W jednej misce mieszamy suche
składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do
pieczenia. W drugiej mieszamy olej, jajko, jogurt. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką. Tak
przygotowaną masą uzupełniamy papilotki do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Z tej
ilości wychodzi 6 babeczek. Babeczki zostawiamy do ostudzenia i w tym
czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie
masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na
gładką masę.
Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji.
Kolorowe cukry do dekoracji
Cukier wsypujemy do torebki
strunowej. Do
cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub
wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody i zamykamy torebkę.
Następnie mieszamy i ugniatamy palcami, aby dokładnie rozprowadzić
barwnik.
Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby.
Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby.
Pianki marshmallow tniemy (najlepiej nożyczkami) na małe wąskie kawałeczki i każdy kawałek ze strony przecięcia "maczamy" w zielonym cukrze. Przyklejamy kawałki pianek wokół babeczki, stroną z cukrem ku górze.
W całą babeczkę ponad papilotki wkładamy kawałki pianek. Na koniec można ozdobić gwiazdkami lub złotymi kuleczkami.
Ale eleganckie babeczki świąteczne:)super pomysł:):)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że się podobają ;-)
Usuń