środa, 11 grudnia 2013

Słodkie środy - babeczki choinki z lukrem maślanym

Dziś u nas kolejne słodkie choinki. Tydzień temu były pierniczkowe, a dziś babeczki z choinkowej odsłonie. Tak naprawdę to wykorzystuję tu jeden z moich ulubionych przepisów na babeczki, który jest chyba najprostszy z możliwych i przeze mnie modyfikowany w zależności od potrzeb. Tym razem jest dodany cynamon, gdyż pasuje on do świątecznego klimatu babeczek. Dekoracja wbrew pozorom jest bardzo łatwa do wykonania. Całość jest dość słodka, gdyż dekoracyjne listki musimy przytwierdzić na  grubej warstwie słodkiego lukru maślanego.

Babeczki choinki z lukrem maślanym 



Składniki na babeczki:


125 g mąki tortowej
125 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cynamonu
30 ml oleju
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier maślany:

50 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mleka

Składniki na dekorację:

pianki białe marshmallow
2 łyżki cukru
szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku
kropla wody
 perełki i gwiazdki cukrowe



W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy olej, jajko, jogurt. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masą uzupełniamy papilotki do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Z tej ilości wychodzi 6 babeczek. Babeczki zostawiamy do ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę. 
 Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji. 

Kolorowe cukry do dekoracji


Cukier wsypujemy do torebki strunowej. Do cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody i zamykamy torebkę. Następnie mieszamy i ugniatamy palcami, aby dokładnie rozprowadzić barwnik.
Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby. 


Pianki marshmallow tniemy (najlepiej nożyczkami) na małe wąskie kawałeczki i każdy kawałek ze strony przecięcia "maczamy" w zielonym cukrze. Przyklejamy kawałki pianek wokół babeczki, stroną z cukrem ku górze. 


W całą babeczkę ponad papilotki wkładamy kawałki pianek. Na koniec można ozdobić gwiazdkami lub złotymi kuleczkami.





2 komentarze: