piątek, 13 grudnia 2013

Rybka z ziemniaczanymi łuskami

Piątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole.  Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam  dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania.


Rybka z ziemniaczanymi łuskami



SKŁADNIKI:


morszczuk 2 płaty
1 duży bądź 2 małe ziemniaki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
jajko
mąką
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:


Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. 
Rybkę oprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość w roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto z dwóch stron. 
Przewracamy ostrożnie by łuski nie poodpadały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz