środa, 25 grudnia 2013

Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną

W tak wyjątkowy dzień jak dziś śpieszymy do Was jeszcze ze świątecznymi życzeniami. Kiedy po Wigilijnej kolacji zostało wspomnienie, a w Boże Narodzenie zasiedliliśmy do stołów z radością spoglądając na bliskich życzymy sobie wszyscy - zdrowia, miłości, pomyślności i spełnienia marzeń oraz powodzenia w życiu zawodowym i osobistym... 
Po tak pięknych życzeniach przychodzi pora na deser ... zapewne nie ma już miejsca ani na kawałeczek takiego murzynka ale po świętach kiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :) 

Murzynek z kakaową bitą śmietaną 
 


SKŁADNIKI: 

ciasto 
 
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
 
bita śmietana 
 
500 ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody gorącej
4 - 5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz kakao - doprowadzamy do wrzenia, mieszamy stale przez około 7 minut.
 Z uzyskanej czekolady odlewamy około pół szklanki.
 Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. 
Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. 
W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę.
 Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą.
 Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą.
 Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.





Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz