U mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :)
Gwiezdne pierożki
SKŁADNIKI:
1-2 opakowania ciasta francuskiego
1 szklanka suszonych grzybów leśnych
150 g kapusty kiszonej
liść laurowy
ziele angielskie
sos sojowy ciemny - 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
białko
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli.
Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym.
Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.
Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem.
Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz