niedziela, 29 grudnia 2013

Babeczki mięsne z dodatkami

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy  powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam!

Babeczki mięsne z dodatkami





SKŁADNIKI: 


300 g mięsa mielonego z łopatki 

3 łyżki oleju rzepakowego 

1/2 puszki groszku 
1/2 puszki kukurydzy 
1/2 puszki fasolki czerwonej 
1 jajko 
sól 
pieprz 
kawałek sera żółtego ok 150 g 
2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek 
tłuszcz do wysmarowania foremek 
zielona cebulka 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą

.




 Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego. 






Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz