Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam!
Babeczki mięsne z dodatkami
SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego z łopatki
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
1 jajko
sól
pieprz
kawałek sera żółtego ok 150 g
2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek
tłuszcz do wysmarowania foremek
zielona cebulka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą
.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz