czwartek, 21 listopada 2013

Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie

Lubicie zupy? U nas w domu zupy są podstawą, bardzo je lubimy i dlatego często robimy. Bardzo prostą i dość tradycyjną zupą jest ta, do zrobienia której dziś zachęcamy.  Zupa ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni.

Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie       




SKŁADNIKI:

4 ziemniaki (duże) 
2 surowe kiełbaski 
1 marchewka mała 
1 pietruszka mała 
kawałek selera 
1 ząbek czosnku 
1 kostka rosołowa 
liść laurowy 
ziele angielskie - 3 ziarenka 
sól 
pieprz 
magii 
1 łyżeczka majeranku 
100 ml śmietany kremówki


PRZYGOTOWANIE: 

Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy i razem podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy starte warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy zalewamy całość około 1,5l przegotowanej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, zabielamy śmietaną i dodajemy majeranek. Całość zagotowujemy i podajemy gorącą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz