wtorek, 5 listopada 2013

Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem

Pozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem głównym. 

Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem



SKŁADNIKI:


8 ziemniaków podobnej wielkości
200 g sera żółtego w kostce
sól
1 jajko
pieprz
keczup
papryka w proszku
zielona cebulka
 


Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ, zostawiając jedynie cienką warstwę przy skórce. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy dokładnie z miąższem z ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i keczupem. Całość mieszamy dokładnie, dodając taką ilość keczupu aby ciasto się dobrze połączyło. W przygotowane łupinki nakładamy farsz. Ziemniaki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 200 stopniach.



 Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką.



2 komentarze:

  1. Ale narobiłyście mi ochoty na takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty więc zachęcamy do wypróbowania.

      Usuń