Pozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem głównym.
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem
SKŁADNIKI:
8 ziemniaków podobnej wielkości
200 g sera żółtego w kostce
sól
1 jajko
pieprz
keczup
papryka w proszku
zielona cebulka
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu
odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i
pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ, zostawiając jedynie
cienką warstwę przy skórce. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych
oczkach i mieszamy dokładnie z miąższem z ziemniaków. Wbijamy jajko,
doprawiamy solą, pieprzem, papryką i keczupem. Całość mieszamy
dokładnie, dodając taką ilość keczupu aby ciasto się dobrze połączyło. W
przygotowane łupinki nakładamy farsz. Ziemniaki pieczemy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 200 stopniach.
Przed
podaniem posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką.
Ale narobiłyście mi ochoty na takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo prosty więc zachęcamy do wypróbowania.
Usuń