Dziś środa, więc u Nas jak zawsze coś słodkiego. Ja ostatnio zakochałam się w cieście drożdżowym i pysznościach wykonanych z niego właśnie. Te bułeczki są idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie. Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami
SKŁADNIKI:
250 g mąki
40 g masła
20 g świeżych drożdży
50 ml letniego mleka
szczypta soli
jajko
40 g cukru
3 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 łyżka mleka
40 g masła
20 g świeżych drożdży
50 ml letniego mleka
szczypta soli
jajko
40 g cukru
3 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 łyżka mleka
Drożdże pokruszyć i włożyć do
kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie
wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło
roztopić a następnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą.
Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione
masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć
czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni.
Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać.
Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą
łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić
sokiem z cytryny.
Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich
rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka,
zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami.
Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem
wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z
cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut.
Pyszny jesienny deser :)
OdpowiedzUsuńEwo cieszymy się że przypadły Ci bułeczki do gustu i zapraszamy na Nasze kolejne słodkości ;-)
UsuńTe bułeczki, aż się uśmiechają do mnie:) muszę je koniecznie upiec:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz i podziel się wrażeniami :)
Usuń