wtorek, 5 listopada 2013

Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą

Ziemniaczki gotowane, smażone, duszone, frytki... Cała gama możliwości ich podania. Takie niepozorne warzywko, a tylu z nas za nimi przepada. U nas w domu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny.

Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą





SKŁADNIKI:

6-8 ziemniaków
125 - 150 g mozzarelli
1 łyżka masła
natka pietruszki
sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie do zapiekanek smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków,  całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się przyrumieniło.
Podajemy posypując posiekaną natką pietruszki.






Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz