czwartek, 7 listopada 2013

Zaplątane bułeczki

Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie.


Zaplątane bułeczki




    SKŁADNIKI:

    190g mąki pszennej
    60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    40 ml oliwy
    20 g świeżych drożdży
    50 ml letniego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    łyżka zarodków pszennych
    Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać ze sobą 2 rodzaje mąki z solą. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków i z każdego uformować cienki wałeczek. Wałeczki zaplątać jakby w luźny supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny. 



    Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut.




    2 komentarze:

    1. Muszę powiedzieć, że wyglądają cudownie. Na pewno tak też smakują.

      OdpowiedzUsuń