Tę zapiekankę pierwszy raz jadłam dawno, dawno temu... Zostałam poczęstowana nią przez moją koleżankę i od razu wiedziałam, że zagości na stałe w naszym menu. Dzisiaj dokonałam małej modyfikacji oryginalnego przepisu i zapiekłam filet z kurczaka pod serową pierzynką z dodatkiem sera pleśniowego blue ... Może macie ochotę ?
Zapiekanka z kurczakiem i porem - dwa sery
SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1/2 pora
150 g żółtego sera
75 g sera pleśniowego blue
sól do smaku
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
majonez 5-6 łyżeczek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż przyprawiamy i rozklepujemy, układamy w formie do zapiekanek.
Pora kroimy w talarki, przekładamy na kurczaka, następnie na warstwie pory nakładamy kupeczki majonezu, całość oprószamy solą ziołową i pieprzem.
Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym.
Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz