Dzisiejsze danie ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Znam dużo osób którzy za wątróbką przepadają i takich którzy do ust jej nie wezmą. Ja jestem gdzieś po środku, nie przepadam ale jak jest dobrze i fajnie przyrządzona to mi smakuje. Może się to wydać trochę dziwne, że dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak.
Wątróbka z jabłkiem i cebulką
SKŁADNIKI:
400 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 jabłko
szklanka mleka
sól
pieprz
olej do smażenia
1 jabłko
szklanka mleka
sól
pieprz
olej do smażenia
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni
rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z jabłkiem,
doprawiając lekko solą i pieprzem.
Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni,
a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka
wątróbkę. Wątróbkę mieszamy aby była obsmażona z każdej strony,
następnie dodajemy cebulę z jabłkiem, przyprawiamy
solą i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przed podaniem można
posypać koperkiem.
Pyszności, to moje ulubione podanie wątróbki :)
OdpowiedzUsuńgigue
Cieszymy się że Tobie też tak podana wątróbka smakuje.
Usuń