wtorek, 19 listopada 2013

Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście

Potrzebujecie szybkiej przekąski na wieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. 


Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście


SKŁADNIKI:


1 opakowanie ciasta francuskiego
150g sera żółtego w plastrach
80g szynki bądź ulubionej wędliny
1 łyżeczka pasty harissa
2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
2 łyżeczki ketchupu pikantnego


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta.



Smacznego !


2 komentarze:

  1. Lubie takie przekąski, na przyjęcia są niezastąpione. Polecam dodanie sera koziego bądź wykonania ich na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również lubimy przekąski z francuskiego ciasta ... zapewne jeszcze nie raz będą u nas takowe gościły :)

      Usuń