Będąc na wakacjach podano nam kiedyś szisze - kebab z warzywami w formie szaszłykowej, bardzo nam się ten pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)
Szisza kebab z warzywami
SKŁADNIKI:
400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano
przyprawa jarzynka
1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny
2 ziemniaki
1 mała marchewka
przyprawa do grilla
mix sałat do podania
kukurydza konserwowa 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę
i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiani na około 30 minut do lodówki.
Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru.
Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową.
Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz