niedziela, 10 listopada 2013

Szisza kebab z warzywami

Będąc na wakacjach podano nam kiedyś szisze - kebab z warzywami w formie szaszłykowej, bardzo nam się ten pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :) 

Szisza kebab z warzywami



 SKŁADNIKI:


400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka oregano 
przyprawa jarzynka 
1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 
2 ziemniaki 
1 mała marchewka
przyprawa do grilla
mix sałat do podania
kukurydza konserwowa 2 łyżki


PRZYGOTOWANIE: 

Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę
i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Odstawiani na około 30 minut do lodówki.
Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru.
Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową.


Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :) 


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz