Póki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak najbardziej fit wybierzmy jak najchudsze mięso mielone np z indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach.
Papryki faszerowane
SKŁADNIKI:
3 papryki
250 g mięsa mielonego z indyka
100 g ryżu
sól
1 duża cebula
pieprz
pół pęczka zielonej pietruszki
oliwa
kostka rosołowa lub szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g mięsa mielonego z indyka
100 g ryżu
sól
1 duża cebula
pieprz
pół pęczka zielonej pietruszki
oliwa
kostka rosołowa lub szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Papryki myjemy, ścinamy wierzch i
usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i
zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy
pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przygotowanym farszem
napełniamy papryki.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i
wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu.
Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz