poniedziałek, 25 listopada 2013

Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane

Póki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak najbardziej fit wybierzmy jak najchudsze mięso mielone np z indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach.


Papryki faszerowane




    SKŁADNIKI:

    3 papryki
    250 g mięsa mielonego z indyka
    100 g ryżu 
    sól
    1 duża cebula
    pieprz
    pół pęczka zielonej pietruszki
    oliwa
    kostka rosołowa lub szklanka bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
      Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę.  Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.


      Przygotowanym farszem napełniamy papryki. 


      Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu. 


       Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz