Makaron spaghetti jest świetnym makaronem nie tylko do standardowych sosów znanych przez wszystkich, można go podać z każdym sosem jaki sobie wymyślimy. Mój mąż zajada się nim w każdej wersji, a ta jest jedną z jego ulubionych kompozycji. Na obiad czy na kolację świetnie pasuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
makaron spaghetti
300 g boczku surowego bądź parzonego
150 g żółtego ser
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
300 ml sosu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
papryka słodka do smaku
papryka ostra do smaku
olej rzepakowy
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.
makaron spaghetti
300 g boczku surowego bądź parzonego
150 g żółtego ser
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
300 ml sosu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
papryka słodka do smaku
papryka ostra do smaku
olej rzepakowy
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi.
Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz