U nas w domu często przygotowuje się kurczaka na obiad. Jest to szybki i sprawdzony sposób by zaspokoić nawet największy głód :) Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :)
Filet z kurczaka w chrupkiej panierce
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka sosu chilli
2 szklanki płatków kukurydzianych
tłuszcz do smażenia
papryka słodka
sól
pieprz kolorowy
sos sojowy ciemny (łyżka)
200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich
200 g ryżu
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Na
patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do
uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego
odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).
Do miseczki wbijamy
jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy
Płatki kukurydziane mielimy, przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną.
Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,
następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach
smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu
Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.
Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego
kurczaka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz