niedziela, 3 listopada 2013

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

U nas w domu często przygotowuje się kurczaka na obiad. Jest to szybki i sprawdzony sposób by zaspokoić nawet największy głód :)  Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :) 


Filet z kurczaka w chrupkiej panierce




SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka 
1 jajko
1 łyżeczka sosu chilli 
2 szklanki płatków kukurydzianych 
tłuszcz do smażenia 
papryka słodka 
sól 
pieprz kolorowy 
sos sojowy ciemny (łyżka) 
200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich 
200 g ryżu 
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).


 Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy

Płatki kukurydziane mielimy,  przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną. 
Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, 
następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach



  smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu


 Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.
 Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka.



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz