piątek, 4 października 2013

Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą

Lubicie zapiekanki makaronowe?? Ja bardzo. Tą chyba szczególnie, gdyż jest sycąca, a przy tym zdrowa i smaczna. Fajne w takich zapiekankach jest też to, że właściwie można użyć do nich każdy rodzaj makaronu jaki nam przyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową.


Zapiekanka makaronowa 





SKŁADNIKI:

100 g makaronu penne 
100 g suszonych pomidorów w oleju 
3 młode małe cukinie 
2 jajka 
2 cebule 
pół puszki czerwonej fasoli 
curry 
pieprz 
sól  
opcjonalnie ser żółty



PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. 







Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz