Lubicie zapiekanki makaronowe?? Ja bardzo. Tą chyba szczególnie, gdyż jest sycąca, a przy tym zdrowa i smaczna. Fajne w takich zapiekankach jest też to, że właściwie można użyć do nich każdy rodzaj makaronu jaki nam przyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową.
Zapiekanka makaronowa
SKŁADNIKI:
100 g makaronu penne
100 g suszonych pomidorów w oleju
3 młode małe cukinie
2 jajka
2 cebule
pół puszki czerwonej fasoli
curry
pieprz
sól
opcjonalnie ser żółty
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować aldente w osolonej
wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę,
cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe
kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z
pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i
curry.
Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut od czasu do
czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć
do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki.
Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą
zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy
aż do jego roztopienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz