Dzisiaj, w piątkowe południe chciałabym Was zaprosić na bezmięsny obiadek. Co powiecie na pierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich.
Pierogi ruskie z cebulą dymką
SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaki
200 g półtłustego twarogu
1/2 pęczka cebuli dymki
sól
pieprz
2 szklanki mąki pszennej typ 450
2/3 szklanki ciepłej wody
sól
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę
dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z
serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.
Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz
ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki
placek, wykrawamy kółka.
Na każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.
Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Smacznego :)
mmm pyszności!! Uwielbiam ruskie w kazdym wydaniu! A te kojarzą się z latem... aż chciało by sie polizać monitor :D
OdpowiedzUsuńRównież lubimy pierożki, będą się u nas pojawiać niejednokrotnie, zapraszamy do śledzenia pierogowych poczynań :)
OdpowiedzUsuńPrzysmak w mojej rodzinie,szczególnie mojej 7 letniej córki.
OdpowiedzUsuńW mojej rodzinie to również przysmak - wygrywają w tej kategorii :)
UsuńPozdrawiamy i zapraszamy na kolejne pierożkowe i nie tylko pierożkowe publikacje :)