piątek, 4 października 2013

Pierogi ruskie z cebulą dymką

Dzisiaj, w piątkowe południe chciałabym Was zaprosić na bezmięsny obiadek. Co powiecie na pierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich.

Pierogi ruskie z cebulą dymką




SKŁADNIKI:

500 g ugotowanych ziemniaki

200 g półtłustego twarogu
1/2 pęczka cebuli dymki
sól
pieprz
2 szklanki mąki pszennej typ 450
2/3 szklanki ciepłej wody
sól


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 


Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.

 Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka.



Na każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.


 Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie.





Smacznego :)



4 komentarze:

  1. mmm pyszności!! Uwielbiam ruskie w kazdym wydaniu! A te kojarzą się z latem... aż chciało by sie polizać monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Również lubimy pierożki, będą się u nas pojawiać niejednokrotnie, zapraszamy do śledzenia pierogowych poczynań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przysmak w mojej rodzinie,szczególnie mojej 7 letniej córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej rodzinie to również przysmak - wygrywają w tej kategorii :)
      Pozdrawiamy i zapraszamy na kolejne pierożkowe i nie tylko pierożkowe publikacje :)

      Usuń