Sklepowa wędlina bywa różnej jakości. Za naprawdę dobrą wędlinę trzeba słono zapłacić, a te tańsze to czasem nawet strach myśleć ile zawierają wypełniaczy, wody i konserwantów. Dlatego warto chociaż czasem pokusić się na zrobienie czegoś domowego. Polecamy przepis na schab gotowany w mleku. Mięsko jest delikatne i kruche. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywka, delikatnie posmarowany chrzanem lub musztardą.
Schab gotowany w mleku
SKŁADNIKI:
kawałek schabu bez kości - ok 0,75 kg
1 litr mleka
3-4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem, następnie solą,
pieprzem i majerankiem, tak aby obłożyć cały kawałek mięsa. Skrapiamy
oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin (u mnie 7). Po tym czasie gotujemy
mleko i do wrzącego wkładamy przygotowane mięso. Dusimy ok godziny.
Studzimy w mleku, wyjmujemy i kroimy w plastry.
Moja mama od lat robi właśnie taki schab! proste , szybkie i smaczne!! MNIAM!!
OdpowiedzUsuńSchab jest pyszny, polecamy!
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam dla mojego rocznego synka... Podpowiedzcie proszę, na jaką temperaturę nastawić piekarnik i jak długo się orientacyjnie dusi taki schab, dzięki :)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie mięsa nie pieczemy w piekarniku a gotujemy w garnku. Schab gotujemy w mleku około 1 godziny. Po czym wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku tak długo aż całość wystygnie.
UsuńSchab jest przepyszny. Kiedy już wystygnie i posmarujemy go odrobinką chrzanu, mmmm niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńA to racja z chrzanem smakuje wyśmienicie!
Usuń