sobota, 5 października 2013

Schab na kanapki - gotowany w mleku

Sklepowa wędlina bywa różnej jakości. Za naprawdę dobrą wędlinę trzeba słono zapłacić, a te tańsze to czasem nawet strach myśleć ile zawierają wypełniaczy, wody i konserwantów. Dlatego warto chociaż czasem pokusić się na zrobienie czegoś domowego. Polecamy przepis na schab gotowany w mleku.  Mięsko jest delikatne i kruche. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywka, delikatnie posmarowany chrzanem lub musztardą. 


Schab gotowany w mleku




SKŁADNIKI:

kawałek schabu bez kości - ok 0,75 kg 
1 litr mleka
3-4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem, następnie solą, pieprzem i majerankiem, tak aby obłożyć cały kawałek mięsa. Skrapiamy oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin (u mnie 7).  Po tym czasie gotujemy mleko i do wrzącego wkładamy przygotowane mięso. Dusimy ok godziny. Studzimy w mleku, wyjmujemy i kroimy w plastry.

6 komentarzy:

  1. Moja mama od lat robi właśnie taki schab! proste , szybkie i smaczne!! MNIAM!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie czegoś takiego szukałam dla mojego rocznego synka... Podpowiedzcie proszę, na jaką temperaturę nastawić piekarnik i jak długo się orientacyjnie dusi taki schab, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie mięsa nie pieczemy w piekarniku a gotujemy w garnku. Schab gotujemy w mleku około 1 godziny. Po czym wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku tak długo aż całość wystygnie.

      Usuń
  3. Schab jest przepyszny. Kiedy już wystygnie i posmarujemy go odrobinką chrzanu, mmmm niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to racja z chrzanem smakuje wyśmienicie!

      Usuń