Co powiecie na łopatkę pieczoną w winie? Tę łopatkę przygotowaliśmy na specjalną okazję i była strzałem w dziesiątkę. Wyszła idealna. Może również zechcecie skosztować i skusicie się na własne wyroby? :)
Łopatka pieczona w winie
SKŁADNIKI:
łopatka około 700 g
sól do peklowania około 4 łyżeczki
3- 5 liści laurowych
3 ząbki czosnku
200 ml białego wina
PRZYGOTOWANIE:
Mięso
myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź
naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy
między siatkę i zostawiamy całość w lodówce na około 48h. Po tym
czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez około 80-90 minut. Pod
koniec pieczenia włączyliśmy termoobieg i odkryliśmy by ładnie się zarumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz