sobota, 5 października 2013

Łopatka pieczona w winie

Co powiecie na łopatkę pieczoną w winie? Tę łopatkę przygotowaliśmy na specjalną okazję i była strzałem w dziesiątkę. Wyszła idealna. Może również zechcecie skosztować i skusicie się na własne wyroby? :) 

Łopatka pieczona w winie





SKŁADNIKI:
łopatka około 700 g
sól do peklowania około 4 łyżeczki
3- 5 liści laurowych
3 ząbki czosnku
200 ml białego wina


PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę i zostawiamy całość w lodówce na około 48h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez około 80-90 minut. Pod koniec pieczenia włączyliśmy termoobieg i odkryliśmy by ładnie się zarumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz