Dziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ???
Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :)
Bułeczki śniadaniowe
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
120 ml mleka
50 ml wody
30 g masła
1 jajko
1/2 opakowania suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
mak, słonecznik, sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Smarujemy delikatnie wodą i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 minut.
Wczoraj je zrobiłam i jeszcze dzisiaj smakują rewelacyjnie. Polecam w ciemno:) Pozdrawiam Gibli:)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wypróbowania kolejnych naszych przepisów, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń