czwartek, 10 października 2013

Zapiekańce ziemniaczane z mięsem

Zapiekańce są bardzo lubiane w moim domu. Można je robić z różnymi nadzieniami. Dziś proste i szybkie zapiekańce ziemniaczane z mięsem mielonym. Jest to danie do zrobienia którego możemy z powodzeniem wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego.

Zapiakańce ziemniaczane z mięsem



SKŁADNIKI:
0,75 kg ziemniaków
300 g mięsa mielonego z łopatki
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
suszona natka pietruszki
2 łyżki keczupu
3-4 ogórki konserwowe
zielona cebulka

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką.

10 komentarzy:

  1. Czemu tu się dziwić, że są lubiane - jak coś tak świetnie wygląda to musi też super smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za miłe słowa i zachęcamy do korzystania z Naszych przepisów.

      Usuń
  2. o mamoooo... ale się zaśliniłam! Pragnę to pożreć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukrecjo, koniecznie musisz wypróbować ten przepis i podzielić się z nami wrażeniami smakowymi - czekamy ! Pozdrawiamy

      Usuń
  3. To jest jak powiew dzieciństwa,
    wspomnienia kiedy to mi gotowano.
    Zapomniałem o tym już dawno,
    dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń