Dziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia.
Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina.
Babka bananowa z żurawiną
SKŁADNIKI:
100 g masła
130 g mąki pszennej
130 g kaszy manny
2 jajka
100 g cukru
4 dojrzałe banany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej
100 g żurawiny suszonej
130 g mąki pszennej
130 g kaszy manny
2 jajka
100 g cukru
4 dojrzałe banany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej
100 g żurawiny suszonej
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany
obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do
pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany,
połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu
posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok 45 minut.
Babka na zdjęciu wygląda super, więc na pewno upiekę.
OdpowiedzUsuńPolecamy, bo jest pyszna, i zachęcamy do podzielenia się z Nami swoją opinią po upieczeniu.
UsuńO rany jak mi się tu podoba!! Chyba "przycupnę na dłużej wypiję filiżaneczkę kawy i skosztuję babki z żurawiną........o tak wspaniała uczta dla podniebienia :) poproszę jeszcze tylko kawałeczek......:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że Ci się u Nas podoba, zapraszamy do rozgoszczenia się i zostania z Nami na dłużej ;-)
Usuń