środa, 9 października 2013

Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną

Dziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia.
Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina.


Babka bananowa z żurawiną




SKŁADNIKI:


100 g masła
130 g mąki pszennej
130 g kaszy manny
2 jajka
100 g cukru
4 dojrzałe banany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej
100 g żurawiny suszonej



PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut.







4 komentarze:

  1. Babka na zdjęciu wygląda super, więc na pewno upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, bo jest pyszna, i zachęcamy do podzielenia się z Nami swoją opinią po upieczeniu.

      Usuń
  2. O rany jak mi się tu podoba!! Chyba "przycupnę na dłużej wypiję filiżaneczkę kawy i skosztuję babki z żurawiną........o tak wspaniała uczta dla podniebienia :) poproszę jeszcze tylko kawałeczek......:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Ci się u Nas podoba, zapraszamy do rozgoszczenia się i zostania z Nami na dłużej ;-)

      Usuń