piątek, 11 października 2013

Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem

Dzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :)  Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole. 

Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem




SKŁADNIKI:

łosoś - filet około 500 g
8 plastrów cytryny
5 - 6 łyżek oliwy
natka pietruszki
pieprz zielony marynowany
1 okrągły ser camembert
sól morska młynek - do smaku 


PRZYGOTOWANIE:
Łososia filetujemy, następnie kroimy w mniejsze kawałki. Natkę siekamy i mieszamy razem z oliwą i odrobiną soli morskiej. W powstałej marynacie obtaczamy  łososia - odstawiamy na 30 minut do lodówki. 


Następnie na kawałkach foli aluminiowej układamy po 2 plastry cytryny, na wierzch nakładamy łososia i zawijamy w folię. 


Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut, po tym
 czasie otwieramy folię i zostawiamy na 5 minut by przyrumienił się z góry.


Ser camembert grillujemy do roztopienia - ma być mięciutki.
łososia na cytrynie przenosimy na talerz, na wierzch nakładamy kawałki roztapiającego się camemberta i posypujemy zielonym marynowanym pieprzem



Smacznego !


6 komentarzy:

  1. musiało byc pyszne! uwielbiam łososia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Takiego łososia z camembertem nie jadłam. Muszę spróbować.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, łosoś był wyśmienity :)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  3. łosoś przed chwilą skonsumowany i ................................ REWELACJA!!!!!
    szczerze polecam, bardzo mi smakowało!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękujemy za miły komentarz i zapraszamy do próbowania naszych dań

      Usuń