Zainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał.
To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!!
W związku z tym, że teraz sezon na dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia.
Zupa - krem z dyni
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
200 ml mleka
bulion warzywny
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
zielenina do dekoracji
gęsty jogurt naturalny lub śmietana
groszek ptysiowy
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz